Sezon 18., odc. 12. - Kwidzyn, rest. "Szafran"
  Foto: |
OGLĄDAJ W PLAYER.pl
Alina początkowo pracowała jako kelnerka i barmanka w dyskotece w Kwidzynie. Kiedy pojawiła się możliwość przejęcia niewielkiej restauracji w pobliżu, nie przegapiła okazji. Kobieta przejęła lokal na terenie dawnych koszar wojskowych w Kwidzynie, który wyremontowała z pomocą najbliższej rodziny.

W Kwidzynie czysty węgiel rakotwórczy - zobacz zwiastun "Kuchennych rewolucji". Premiera 22 listopada o 21:30!
W Kwidzynie czysty węgiel rakotwórczy - zobacz zwiastun "Kuchennych rewolucji". Premiera 22 listopada o 21:30!

Swoje pierwsze bistro nazwała własnym nazwiskiem, czyli „Szafran”, a ogromna fototapeta ze zdjęciem szafranu, czyli „najdroższej przyprawy świata” ozdobiła jedną ze ścian odnowionego z takim trudem lokalu. W menu produkt niestety już się nie pojawił, chociaż karta dań to mieszanina bardzo różnych dań. I tak Alina została restauratorką, chociaż trzeba przyznać, że to określenie nieco na wyrost. Kobieta nie miała żadnego doświadczenia w gastronomii i w dodatku nie umiała gotować. Z powodu braku kucharzy, to ona przygotowywała w kuchni wszystkie potrawy. Szybko się okazało, że Alina jednak nie jest samorodnym talentem kulinarnym i gości w „Szafranie” w zastraszającym tempie zaczęło ubywać. Kiedy wreszcie udało się jej skompletować personel, a klienci zaczęli nieśmiało przekonywać się do jej bistra, Alina odkryła kolejne swoje błędy. Ceny dań były często niższe niż koszty użytych produktów. W dodatku kobieta w obawie przed utratą pracowników często ich wyręcza i rozpieszcza. Wszyscy zatrudnieni w bistro mają nie limitowane napoje oraz posiłki z karty za darmo. W efekcie właścicielka nic nie zarabia, czasami wychodzi „na zero”, ale zazwyczaj dokłada do interesu. Wie, że długo tak nie wytrzyma. Narasta w niej złość, bo naprawdę ciężko pracuje nie mając własnego życia. Dodatkowo Alina nadal jest na utrzymaniu rodziców. Nie wyobraża sobie jednak, że mogłaby zamknąć swoją restaurację. Czy Magda Gessler ją przed tym uchroni?

 

Kanał wideo (10)

"Kuchenne rewolucje" w Tychach - bistro "Kalamata" i najlepsze momenty

  • "Tu jest prawdziwa Grecja w Polsce. Ja pierwszy raz jem tak dobrze po grecku" - Gessler o tyskim bistro
    "Tu jest prawdziwa Grecja w Polsce. Ja pierwszy raz jem tak dobrze po grecku" - Gessler o tyskim bistro(1 z 10)
  • „Bistro Kalamata uważam za otwarte” – Magda Gessler o nowym smacznym miejscu w Tychach
    „Bistro Kalamata uważam za otwarte” – Magda Gessler o nowym smacznym miejscu w Tychach(2 z 10)
  • Grecja w Tychach a na dokładkę pizza - czyli jak nie prowadzić restauracji...
    Grecja w Tychach a na dokładkę pizza - czyli jak nie prowadzić restauracji... (3 z 10)
  • „Ale będzie za to opier**l!” – kucharze już czują, jak Gessler zareaguje na serwowane potrawy w Tychach
    „Ale będzie za to opier**l!” – kucharze już czują, jak Gessler zareaguje na serwowane potrawy w Tychach (4 z 10)
  • Ewakuacja restauracji w Tychach – rewolucja przerwana! Skąd taka decyzja?
    Ewakuacja restauracji w Tychach – rewolucja przerwana! Skąd taka decyzja? (5 z 10)
  • "Pani kopie sobie grób!"- tajemniczy list pełen oskarżeń pod adresem restauratorki z Tychów
    "Pani kopie sobie grób!"- tajemniczy list pełen oskarżeń pod adresem restauratorki z Tychów(6 z 10)
  • Restauratorka z Tychów zwalnia menadżerkę lokalu, prywatnie swoją przyjaciółkę
    Restauratorka z Tychów zwalnia menadżerkę lokalu, prywatnie swoją przyjaciółkę (7 z 10)
  • „Internety kłamią!” – wielkie testowanie greckich specjałów. Palce lizać!
    „Internety kłamią!” – wielkie testowanie greckich specjałów. Palce lizać!(8 z 10)
  • Wielkie greckie gotowanie – tyska „Kalamata” to miejsce pełne smaku
    Wielkie greckie gotowanie – tyska „Kalamata” to miejsce pełne smaku (9 z 10)
  • „Nie mam pojęcia”, czyli oblany test z wiedzy o greckiej kuchni
    „Nie mam pojęcia”, czyli oblany test z wiedzy o greckiej kuchni (10 z 10)

zamknij
Sezon 18., odc. 11. - „Porto di mare”, Trzebinia
Następny odcinek:

Sezon 18., odc. 11. - „Porto di mare”, Trzebinia