Sezon 18., odc. 13. - Toruń, rest. "Masala Twist"
  Foto: |
OGLĄDAJ W PLAYER.pl
W centrum Torunia, w pobliżu Starego Miasta mieści się niewielki bar „Masala Twist” z kuchnią indyjską i tajską. Właścicielami są rodowici Nepalczycy: Prajwal i Ram. Prajwal przyjechał do Warszawy na studia i zaczął pracować jako kucharz w jednej z renomowanych restauracji indyjskich. Gotowanie stało się jego zawodem, który polubił.

"Kuchenne rewolucje" w Toruniu - zobacz zwiastun!
"Kuchenne rewolucje" w Toruniu - zobacz zwiastun!

Ram już jako 16-latek uwielbiał kuchnię. Przeprowadził się z Nepalu do Indii, a następnie do Dubaju, gdzie pracował w gastronomii. Kiedy kolega zaproponował mu wyjazd do Polski zgodził się bez wahania. Doświadczenie, które posiadał pozwoliło mu zostać szefem kuchni w warszawskiej restauracji indyjsko-tajskiej. Prajwal i Ram poznali się dopiero w Polsce, gdzie razem pracowali przez kilka lat. Ponieważ razem świetnie im się pracowało i lubili się, zaczęli myśleć o otwarciu własnej, choćby niewielkiej restauracji. Wtedy Ram znalazł w sieci informację, że za atrakcyjną cenę mogą zostać właścicielami baru z kuchnią indyjską w Toruniu.

 

Wszystkie barwy Indii w Toruniu - zobacz fragment "Kuchennych rewolucji" PRZEDPREMIEROWO
Wszystkie barwy Indii w Toruniu - zobacz fragment "Kuchennych rewolucji" PRZEDPREMIEROWO


Obaj uznali, że to jest świetna okazja. Postanowili wykorzystać wiedzę i doświadczenie, które zdobyli w Polsce. Zdecydowali się na dużą kartę z daniami indyjskimi oraz z kuchnią tajską, nazywając bar „Masala Twist”. Przepisy zostały zmodyfikowane tak, aby sprostać polskim gustom. Ram zdawał sobie sprawę, że Polacy nie lubią ostrych potraw. Do swoich dań zaczął dodawać więcej słodkiego smaku. Niestety zakup lokalu pochłonął prawie całe ich fundusze. Właściciele nie mogli pozwolić sobie na nowy wystrój baru, ale obaj uznali, że świetna kuchnia będzie bronić się sama. I rzeczywiście ich potrawami zachwyciła się jedna z ich klientek Sara – absolwentka technikum gastronomicznego, zafascynowana kulturą Indii. Dziewczyna początkowo po koleżeńsku pomagała właścicielom, ale szybko okazało się, że jest potrzebna i została zatrudniona jako kelnerka. Chociaż Sara docenia kuchnię Prajwala i Rama, to w Toruniu nadal jest zbyt mało entuzjastów ich talentu. Nieliczni, którzy u nich jadają, zawsze chwalą potrawy. Są jednak tygodnie, w których prawie nikt nie zagląda to „Masala Twist”, chociaż toruńskim starym miastem przechodzą w sezonie tłumy ludzi. Ram sam przyznaje, że zna się na gotowaniu, ale na ekonomii, czy zarządzaniu, czyli rzeczach związanych z prowadzeniem własnej restauracji już niestety nie. Dlatego kiedy sytuacja finansowa zaczęła być naprawdę krytyczna, Sara zaproponowała, że poprosi o pomoc Magdę Gessler.

 

Zobacz także the best of z poprzedniego odcinka:

Kanał wideo (9)

The best of Kwidzyn - zobacz najlepsze momenty rewolucji w bistro "Szafran"

  • „Zadziwiająco dobra kuchnia!” – Magda Gessler o restauracji w Kwidzynie. Sprawdźcie, co zjeść w „Soczyste pieczyste”!
    „Zadziwiająco dobra kuchnia!” – Magda Gessler o restauracji w Kwidzynie. Sprawdźcie, co zjeść w „Soczyste pieczyste”!(1 z 9)
  • Kolacja z prawdziwym szafranem – co na to pani Szafran? Magda Gessler wzięła szturmem kwidzyńskie podniebienia!
    Kolacja z prawdziwym szafranem – co na to pani Szafran? Magda Gessler wzięła szturmem kwidzyńskie podniebienia! (2 z 9)
  • Zajęcia z lalkarstwa kluczem do udanej współpracy na kuchni? Zobacz „Kuchenne rewolucje” w Kwidzynie
    Zajęcia z lalkarstwa kluczem do udanej współpracy na kuchni? Zobacz „Kuchenne rewolucje” w Kwidzynie (3 z 9)
  • „Inspekcja” kwidzyńskiej kuchni – co znalazła tam Magda Gessler? Na pewno rakotwórcze osady na patelni oraz…
    „Inspekcja” kwidzyńskiej kuchni – co znalazła tam Magda Gessler? Na pewno rakotwórcze osady na patelni oraz… (4 z 9)
  • „Kwaśne jest, tylko nie w tę mańkę…” - testowanie potraw w kwidzyńskim „Szafranie”
    „Kwaśne jest, tylko nie w tę mańkę…” - testowanie potraw w kwidzyńskim „Szafranie”(5 z 9)
  • „Zaczęłam gotować z przymusu, nie dlatego że uwielbiałam” – emocjonalna rozmowa z właścicielką restauracji „Szafran”
    „Zaczęłam gotować z przymusu, nie dlatego że uwielbiałam” – emocjonalna rozmowa z właścicielką restauracji „Szafran”(6 z 9)
  • W „Szafranie” szafranu brak – jest za to harmider oraz… Zobaczcie sami!
    W „Szafranie” szafranu brak – jest za to harmider oraz… Zobaczcie sami! (7 z 9)
  • Niedoszła menadżerka odchodzi! Szefowa w szoku. Co na to Magda Gessler?
    Niedoszła menadżerka odchodzi! Szefowa w szoku. Co na to Magda Gessler?(8 z 9)
  • „Nie jest źle – jest BARDZO ŹLE!” – pani Magda sprawdza wiedzę ekipy z Kwidzyna
    „Nie jest źle – jest BARDZO ŹLE!” – pani Magda sprawdza wiedzę ekipy z Kwidzyna (9 z 9)

zamknij
Sezon 18., odc. 12. - Kwidzyn, rest. "Szafran"
Następny odcinek:

Sezon 18., odc. 12. - Kwidzyn, rest. "Szafran"