Kuchenne Rewolucje: Lekcja o zakwasach i kiszonkach

Kuchenne Rewolucje: Lekcja o zakwasach i kiszonkach

Kisić można niemal wszystko. Marzena Szeluga, lokalna producentka żywności, pokazała Wiolecie jak niesamowity potencjał mają produkty regionalne. "Do tej pory miałam wiedzę na temat kiszenia ogórków czy też kapusty kiszonej. Nie miałam pojęcia, że można zakisić topinambur czy seler. Była to dla nas fajna lekcja" - przyznała Wioleta. W południowej części Mazur, tuż przy granicy z Mazowszem leży powiatowe Działdowo. W dwudziestotysięcznym mieście, w barze Palce Lizać można podobno, zdaniem właścicielki Wioli, pysznie zjeść. Tylko dlaczego nikt tego nie docenia? Lokal świeci pustkami tak jak i kasa z utargu. A Wiola twierdzi, że bardzo się stara… W staraniach pomagają jej przyjaciółki, które pracują u niej bez umowy i bez wynagrodzenia. Wygląda na to, że wszystko stoi tu na głowie i aż się prosi o interwencję Magdy Gessler. Czy znanej restauratorce uda się zaprowadzić w tym dziwnym miejscu porządek i czy będzie tu tak smacznie, że aż palce lizać?

Pozostałe wiadomości