Wideo

Powrót do listy

Kuchenne Rewolucje: Znacie Szandar? Jeśli nie, to warto poznać ten przepis

Kuchenne Rewolucje: Znacie Szandar? Jeśli nie, to warto poznać ten przepis
Kuchenne Rewolucje: Znacie Szandar? Jeśli nie, to warto poznać ten przepis

Kuchenne Rewolucje: Znacie Szandar? Jeśli nie, to warto poznać ten przepis

Wideo

Opis

Odcinki


Opis

Czas na szkolenie z kuchni regionalnej. Znacie szandar? Jest to regionalna babka ziemniaczana, która jest tradycyjną potrawą Borów Tucholskich.


W rozległych i pięknych Borach Tucholskich łatwo się zgubić. Choć można tu też znaleźć miejsca do spokojnego wypoczynku, a jesienią wspaniałe grzyby. Nazwę Bory wzięły od Tucholi, a w sąsiedztwie miasteczka leży z kolei wieś Żalno. Na jej skraju „Restaurację w Borach” od 3 lat prowadzi Grażyna z synem Rafałem. Wielką pasją rodziny są militaria, dlatego teren przed restauracją wygląda jak poligon wojskowy. Pełno na nim pojazdów wojskowych, stoi tu nawet czołg i wyrzutnia rakiet! Goście tu jednak nie zaglądają. Czyżby bali się, że trafią w sam środek konfliktu… zbrojnego? Nie od dziś jednak wiadomo, że Magda Gessler kulom się nie kłania. Do „Restauracji w Borach” przybywa w iście bojowym nastroju. W końcu musi strzelić w sam środek problemu, by w tym miejscu zapanował pokój i dobry smak.
Czas na szkolenie z kuchni regionalnej. Znacie szandar? Jest to regionalna babka ziemniaczana, która jest tradycyjną potrawą Borów Tucholskich.


W rozległych i pięknych Borach Tucholskich łatwo się zgubić. Choć można tu też znaleźć miejsca do spokojnego wypoczynku, a jesienią wspaniałe grzyby. Nazwę Bory wzięły od Tucholi, a w sąsiedztwie miasteczka leży z kolei wieś Żalno. Na jej skraju „Restaurację w Borach” od 3 lat prowadzi Grażyna z synem Rafałem. Wielką pasją rodziny są militaria, dlatego teren przed restauracją wygląda jak poligon wojskowy. Pełno na nim pojazdów wojskowych, stoi tu nawet czołg i wyrzutnia rakiet! Goście tu jednak nie zaglądają. Czyżby bali się, że trafią w sam środek konfliktu… zbrojnego? Nie od dziś jednak wiadomo, że Magda Gessler kulom się nie kłania. Do „Restauracji w Borach” przybywa w iście bojowym nastroju. W końcu musi strzelić w sam środek problemu, by w tym miejscu zapanował pokój i dobry smak.

Odcinki